Binnenspelen bij regen: 4x zelfstandig ontdekken en ervaren!

Binnenspelen bij regen: 4x zelfstandig ontdekken en ervaren!

Lekker rommelen, bij ons thuis vindt James het heerlijk! Het liefst buiten, maar binnenspelen bij regen kan ook erg leuk zijn. Als hij maar een beetje kan knoeien. Hij kan zich goed vermaken met grote hoeveelheden zeep tijdens het handen wassen of door lekker te roeren in de verf. Vanuit mijn achtergrond als leerkracht weet ik dat hij zo met een belangrijk deel van zijn ontwikkeling bezig is, de “sensomotorische ontwikkeling”. Maar hoe kun je dit thuis stimuleren?

Sensomotorische ontwikkeling

Bij de sensorische ontwikkeling worden prikkels met de zintuigen opgedaan; het horen, zien, proeven, voelen en ruiken. Bij de motorische ontwikkeling wordt gedoeld op het vermogen om te kunnen bewegen. Sensomotoriek is dan ook de wisselwerking tussen de zintuigen en het bewegen. Door dit te ontwikkelen leren kinderen hun eigen lichaam kennen en door hun lichaam de wereld om hen heen.

Spelen

Jonge kinderen doen door spel een hoop vaardigheden op en ontwikkelen zich. Als opvoeders kunnen wij op een creatieve manier een uitdagende, overzichtelijke omgeving voor hen creëren. Welke we aan laten sluiten op hun belevingswereld. In deze omgeving worden de zintuigen geprikkeld en worden de kinderen uitgedaagd tot beweging.

Bij deze manier van spelen zijn de kinderen vaak betrokken, vrij en komen zelfstandig tot heel veel ontdekkingen. Zij maken veel gebruik van hun handen en mogen af en toe ook heerlijk kliederen! Activiteitsmogelijkheden als sorteren, breken, creëren en verstoppen horen veelal bij sensomotorisch spelen. 

Inspiratie

Het observeren van het spel en het geklieder kan echt genieten zijn! Hieronder zijn een aantal activiteiten van onze peuter te vinden:

Spelen met klei

Spelen met rijst

Spelen met scheerschuim

Spelen met pompoms

sensomotoriek 11

Hebben jullie nog leuke ideeën voor het binnenspelen bij regen? Wij zijn benieuwd! Voel je vrij om hieronder een reactie te geven.

Nog meer inspiratie? Bekijk onze DIY multifunctionele zand-speeltafel eens!

Geef een reactie