Binnenspelen bij regen: 4x zelfstandig ontdekken en ervaren!

Binnenspelen bij regen: 4x zelfstandig ontdekken en ervaren!

Als James maar lekker kan rommelen en knoeien, dan is hij helemaal blij! Dit doet hij het liefste buiten, maar binnenspelen bij regen kan ook erg leuk zijn. Zo kan hij zich goed vermaken met grote hoeveelheden zeep tijdens het handen wassen of door lekker te roeren in de verf.  Misschien herken je dit wel bij jou kids? Vanuit mijn achtergrond als leerkracht weet ik dat er zo geoefend wordt met een belangrijk deel van de ontwikkeling, de “sensomotorische ontwikkeling”. Maar hoe kun je dit thuis stimuleren?

Sensomotorische ontwikkeling

Door middel van de sensorische ontwikkeling worden prikkels met de zintuigen opgedaan, waaronder het horen, zien, proeven, voelen en ruiken. Verder wordt er met de motorische ontwikkeling gedoeld op het vermogen om te kunnen bewegen. Kortom is sensomotoriek dan ook de wisselwerking tussen de zintuigen en het bewegen. Door dit te ontwikkelen leren kinderen hun eigen lichaam kennen en door hun lichaam de wereld om hen heen.

Spelen

Door spel doen jonge kinderen een hoop vaardigheden op en ontwikkelen zij zich. Als opvoeders kunnen wij een uitdagende en overzichtelijke omgeving voor hen creëren. Hierbij is het van belang dat deze omgeving aansluit op de belevingswereld van de kinderen. Waarin  hun zintuigen worden geprikkeld en de kinderen worden uitgedaagd tot actie.

Deze manier van spelen is erop gericht dat de kinderen betrokken en vrij zijn. Daarnaast komen zij ook nog eens zelfstandig tot heel veel ontdekkingen, waarbij de kinderen veel gebruik maken van hun handen en heerlijk kliederen! Bij sensomotorisch spelen valt te denken aan activiteitsmogelijkheden als sorteren, breken, creëren en verstoppen.

Inspiratie

Het observeren van het spel en het geklieder kan echt genieten zijn! Hieronder zijn een aantal activiteiten van onze peuter te vinden:

Klei

Rijst

Scheerschuim

Pompoms

sensomotoriek 11

Hebben jullie ook nog leuke ideeën voor het binnenspelen bij regen? Wij zijn benieuwd! Voel je vrij om hieronder een reactie te geven.

Nog meer inspiratie? Bekijk onze DIY multifunctionele zand-speeltafel eens!

Geef een antwoord