Beginnen met knutselen. Minimaliseren en knutselplezier creëren.

Beginnen met knutselen. Minimaliseren en knutselplezier creëren.

Creatief bezig zijn, iets wat we graag doen en willen overbrengen aan onze kinderen. Wij vinden het mooi om onze kinderen het gevoel van voldoening te laten ervaren door zelf iets te creëren. Het is een basisvaardigheid voor de kinderen om te leren. Verder hebben zij er later profijt van wanneer zij tijdig uitgedaagd worden om hun fijne motoriek te ontwikkelen, bijvoorbeeld bij het leren schrijven op school. Natuurlijk is samen bezig zijn, de interactie en de aandacht, ook gewoon erg leuk! Weet je niet goed waar te beginnen met knutselen met je kinderen? En hoe je dit doet wanneer je kinderen niet vanzelf het plezier hebben in knutselen? Wij hebben wat tips en de basisknutselmaterialen, welke wij als minimalistische familie in huis hebben, voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kan dit jullie helpen om ook te beginnen met knutselen.

Knutselplezier creëren, hoe doe je dat?

James vond het knutselen niet direct leuk. Het was lastig, nieuw en hij wist niet goed hoe hij met de materialen kon omgaan. Verder sloot het voor zijn gevoel niet aan op zijn belevingswereld. Hij speelde in eerste instantie liever alleen maar met auto’s. Nu James meer ervaringen heeft opgedaan, hij bekend is met de materialen en de gebruikswijzen, het kan laten aansluiten op zijn belevingswereld en hij het plezier ervaren heeft, heeft hij de smaak te pakken. Hij bedenkt inmiddels van alles bij lege dozen en gaat er regelmatig vanzelf mee aan de slag.

kosteloos materiaal

Beginnen met knutselen

Hieronder staan onze tips voor je op een rij:

– Experimenteren en ontdekken

Door samen te beginnen met een kleine activiteit, samen te experimenten en te ontdekken en dit stapsgewijs uit te bouwen kun je de interesse van de kinderen wekken. Oftewel lekker kliederen, want het plezier staat voorop! Kinderen komen zo tot heel veel ontdekkingen. 

– Voldoening ervaren door zelf creëren

Het is prachtig om je kind de blijheid en het tevreden gevoel te laten ervaren wanneer hij zelf iets gemaakt heeft of jullie samen natuurlijk.

– Begeleid je kinderen

Als ouder heb je een belangrijke rol. Doe dingen voor, wees enthousiast, sluit aan op de belevingswereld van je kind en laat zien wat er allemaal mogelijk is. 

– Geef het tijd

Geef het tijd en neem de tijd om je kinderen te begeleiden in het verkennen van de materialen en om de gebruikswijzen van de materialen aan te leren. Het proces is belangrijker dan het daadwerkelijke resultaat. Naarmate je het vaker doet, gaan de kinderen steeds meer mogelijkheden zien en bedenken.

– Investeer in kwaliteit

Verder is het van belang om na te denken over goede knutselmaterialen. Niets is zo vervelend als potloodpunten die de hele tijd afbreken of potloden waar je heel hard op moet drukken om er kleur vanaf te krijgen. Dit motiveert niet om ermee aan de slag te gaan. Ter inspiratie zijn onderaan dit artikel onze basismaterialen te vinden.

– Organiseren en selecteren

Organiseer het knutselmateriaal zo dat de kinderen het zelf kunnen pakken en weer opruimen. Wees selectief, zorg dat er niet teveel is, en organiseer het zo dat de kinderen goed zicht hebben op het materiaal dat beschikbaar is. Maak het toegankelijk voor hen om te pakken. Door de knutselspullen overzichtelijk neer te leggen en hier selectief in te zijn, kun je je kids stimuleren om hier zelf mee aan de slag te gaan. 

– Kosteloos materiaal

Naast het investeren in een aantal basismaterialen is er niet veel nodig. Zo kun je met kosteloos materiaal, als doosjes, toiletrollen, dopjes, stenen en takken enorm veel mogelijkheden bedenken.

knutselen belevingswereld

Basis knutselmaterialen voor een peuter

Hieronder is een overzicht te vinden van de basis knutselmaterialen voor een peuter, welke wij als minimalistische familie in huis hebben. In onze keuze voor potloden en stiften hebben we bewust gekozen voor driehoekige, om hiermee een juiste pengreep te stimuleren. Verder helpt de schaar van Djeco bij het maken van een juiste knipbeweging. Bij het leren knippen hebben kinderen vaak nog moeite om zelf de schaar weer open te doen, dankzij een handig palletje opent deze schaar vanzelf weer na het knippen. Tot slot kiezen wij bewust voor grote witte vellen, om hiermee de creativiteit de vrije loop te laten. 

Verder is er altijd wel kosteloos materiaal in huis te vinden om mee aan de slag te gaan. 

basismaterialen knutselen

Hopelijk kan dit jullie helpen om lekker aan de slag te gaan en te beginnen met knutselen.
Benieuwd welke keuzes wij maken bij het minimaliseren van speelgoed? Lees onze tips hier.

Geef een antwoord