Fornuis Tiny House. Welke fornuis op flessengas kozen wij?

Fornuis Tiny House. Welke fornuis op flessengas kozen wij?

In ons Tiny House wilden we heel graag een fornuis met een oven, zodat we lekker onze bananencake en stokbroden konden blijven bakken. De gebruikelijke elektischse ovens vroegen veel te veel stroom van onze zonnepanelen. Vandaar dat wij de zoektocht waren gestart naar een fornuis met een oven op flessengas  (propaan/butaan).

Fornuis Tiny House

Wij kwamen uit op de Beko-CSG52001DW. Dit is een 50 cm breed gasfornuis van Beko. Het fornuis heeft onderin een opbergvak, ideaal voor als je je ruimte super efficiënt wil en moet gebruiken. Verder beschikt het over 4 pitten met aluminium branderdeksels en pannendragers. Op deze dragers kun je je pannen stabiel neerzetten. De kookpitten zijn er in verschillende groottes, waardoor je altijd over de juiste brander beschikt voor je pan. Verder zijn de branders in het fornuis zijn voorzien van thermokoppelbeveiliging. Dit houdt in dat wanneer er geen vlam is er ook geen gas uit de branders komt. Wel zo een fijn en veilig idee! 🙂 Ook beschikt het fornuis over een afdekplaat, handig voor meer werkruimte wanneer dit nodig is.

De oven van het fornuis is groot genoeg om een heerlijke grote schotel of iets dergelijks te maken voor een gezellig etentje. Of in ons geval voor een voorraadje stokbroden ;). De oven wordt geleverd met een sausplaat en legrooster. Verder moet je de oven even handmatig ontsteken, voordat je de oven kunt gebruiken. Dit gaat heel eenvoudig! Het fornuis heeft geen ovenverlichting aan de binnenzijde.

Plaatsing van het fornuis

Bij het plaatsen van het fornuis is het van belang om rekening te houden met voldoende ventilatieruimte. Ook kan de achterkant van de oven vrij warm worden. Houd dus rekening met de achterwand.

In ons Tiny House staat de butaanfles in de schuur, de gasleidingen hebben wij in de vloer verwerkt. Zo hebben wij bij de bouw van ons Tiny House al moeten bepalen waar het fornuis kwam te staan. Hierdoor konden wij de leidingen op de juiste plaats uit laten komen in de keuken.

*Photo: paulissenwitgoed.nl