Minder haast! Hoe voel ik me goed? Geniet, wees in het moment en kijk vooruit.

Minder haast! Hoe voel ik me goed? Geniet, wees in het moment en kijk vooruit.

Mijn werkdag zat erop, door het gurige weer nog snel even boodschappen scoren en dan gauw naar huis om het eten te gaan koken. Moe van de dag en vooruitkijkend naar alle dingen die ik ’s avonds nog wilde doen reed ik naar huis. Bij binnenkomst stond er een muziekje aan, mijn man en zoontje waren gezellig aan het spelen en lachen op de bank. Toen ik vroeg of die kleine al in bad geweest was, was het antwoord ‘nog niet’, wanneer hij zijn laatste schone luier had gehad ‘al een tijdje geleden.’ Mijn gehaaste antwoord was: ‘Pff… ik doe het wel weer!’  Kan het ook met minder haast?

Is haasten echt nodig?

Van ons zoontje van 1,5 jaar oud kan ik stiekem wel wat leren, hij maakt altijd zijn eigen ‘Happy Hour :)’. Meestal  ben ik zo relaxt. Deze keer was ik echter veel te gehaast zonder goede reden ;). Misschien herken je het wel, door mijn gehaast veranderde de sfeer op dit moment compleet. Natuurlijk was dit zo weer opgelost. Mijn man wees me erop dat ik door mijn gehaast niet meer vriendelijk reageerde en hielp mij om mijn focus te verleggen. Had ik het nou echt zo druk en was dit allemaal echt zo belangrijk? Of had ik misschien beter kunnen stoppen met haasten en gezellig even op de bank bij kunnen gaan zitten om samen te genieten van elkaar? 

Wat doet haast?

Ik realiseerde mij dat je door te haasten veel dingen kan mislopen, terwijl haasten heel vaak helemaal niet nodig is. Van wie moet je vaak haasten? Waarschijnlijk alleen maar van jezelf. Zonder gehaast kun je de dingen ook gewoon gedaan krijgen, met een heel ander gevoel. Soms moet je hierin keuzes maken, minder strenge eisen en prioriteiten stellen. Een keertje een half uurtje later eten is echt zo erg niet. Het klinkt zo cliché, maar de uitspraak ‘Wees in het moment’ is toch zo gek nog niet ;). 

Wanneer je je haast, heb je geen oog voor de ander, kun je geen compassie hebben voor je medemens – Bobby Schuller

Het leven gaat al zo snel, zeker nu onze kleine er is vliegt de tijd. Ervaar het leven, wees in het moment en kijk vooruit. Haast je er niet door heen. Zie hoeveel je met ogen open, passie en wijsheid kunt bereiken.

* *Photo by Max van den Oetelaar on Unsplash

Haast is een keuze

Soms lijkt het wel hoe sneller je wilt leven en hoe meer je in een korte tijd gedaan wilt hebben, hoe sneller de tijd gaat. Hierbij kwam ik een mooie quote tegen, die mij deed beseffen dat haast eigenlijk gewoon een keuze is.

Als je wilt dat je leven langzamer gaat, moet jij langzamer gaan – Bobby Schuller

Mijn ervaring, door minder te haasten voel ik mij goed, ik reageer bewuster en ik kan mijn doelen makkelijker bereiken terwijl ik geniet van elk moment! Het leven is veel te mooi om gehaast doorheen te gaan. Zoals Henry David Thoreau zegt, heb ik helemaal geen tijd om mij te haasten 😉 (met uitzonderingen daargelaten natuurlijk). 

I have no time to be in a hurry –  Henry David Thoreau

Deze post heeft 2 reacties

 1. Helaas zo herkenbaar 🙁 !!
  Vooral dat stukje “heb je dit al gedaan, nee” , Heb je dat al gedaan, nee”….automatisch krijg ik dat verschrikkelijke gevoel van “ik moet ook altijd alles zelf doen!” En inderdaad dag gezellig sfeertje en welkom irritatie en stress! Daarna vind ik het heel moeilijk om dat gezellige sfeertje terug te krijgen.
  1 van mijn voornemens voor 2019 is dan ook, relax en geniet van elk klein dingetje en momentje! Dus ben benieuwd of we onze mind een draai van 360 graden kunnen geven 😉 !
  Dank voor je eye opener, door dit soort blogs blijf je bewust ermee bezig :)!

  1. Hoi Saar,
   Goed voornemen, graag gedaan :)! Dit was eventjes zo een ‘ohja’ momentje ;). Door bewust ergens mee aan de slag te gaan, kun je je focus hierop richten en ga je vaak vanzelf al de goede richting uit.

Geef een antwoord