Houtkachel Tiny House. Welke houtkachel kozen wij?

Houtkachel Tiny House. Welke houtkachel kozen wij?

Een radiator behoort niet tot de mogelijkheden in ons Tiny House, hierdoor is een houtkachel een essentieel onderdeel. Een aangename temperatuur is wel een must voor het wooncomfort. En wat is er veel variatie en veel keuze in houtkachels! Het was voor ons een hele nieuwe wereld. 

Voorwaarden voor een geschikte houtkachel

Een houtkachel is echter essentieel onderdeel om het ook in de winter aangenaam te houden in het Tiny House. Hierdoor hadden we goed nagedacht over een aantal voorwaarden waar de geschikte houtkachel voor ons zo veel mogelijk aan moest voldoen. Deze waren als volgt:

 • Klein formaat.
 • Er moeten houtblokken in kunnen van standaard formaat (tijdsbesparing met het houthakken).
 • Kookplaat of warmhoudplaat waarop we water kunnen warmen voor een kopje thee of koffie.
 • Hoog rendement, zodat de kachel lang zijn warmte blijft afgeven.
 • Mooi design.
 • Kachelpijp bovenop te bevestigen.
 • Een raampje, waardoor we naar het vuur konden kijken.
 • Kachel met reguleer mogelijkheid en gemakkelijk te bedienen.
 • Goede kwaliteit.
 • Gewicht (niet te zwaar).

Welke houtkachel kozen wij?

Na lang zoeken en na verschillende opties bekeken te hebben, besloten we om te kiezen voor de Orion houtkachel van het merk Nordpeis. Deze kachels komen uit Noorwegen. De doelstellingen van dit Scandinavische bedrijf voor hun kachels zijn kwaliteit, design en schone verbranding. Dit klonk ons mooi in de oren en nu we de houtkachel in gebruik hebben is dit zeker ook te merken in de praktijk!

Nordpeis Orion

De Nordpeis Orion is een gietijzeren houtkachel met een mooi Scandinavisch design. De zijkanten hebben een mooie subtiele decoratie. Verder staat de kachel op hoge poten. De kachel is van een klein formaat en mede hierdoor gemakkelijk op te stoken. Wel kunnen er houtblokken in van 30 cm, dit is erg prettig en het scheelt weer met het houthakken :). Ook is de kachel voorzien van een warmhoudplaat, waarop je de fluitketel neer kunt zetten voor een lekker kopje thee! Wij hebben de eerste koffie en thee er al mee gemaakt ;).

Verder was één van onze voorwaarden dat de kleine houtkachel een hoog rendement moest hebben. Dit is bij de Nordpeis Orion zeker het geval. Door het gietijzer en de kleine ruit kan de kachel zijn warmte goed vasthouden en gelijkmatig afgeven. Ook geeft het ruitje extra sfeer, omdat je kan genieten van de vlammen. Dit vonden wij erg belangrijk!

De houtkachel is gemakkelijk te bedienen. De deur is voorzien van een stalen deurhendel, waarop je een houten handvat kunt bevestigen. Hierdoor verbrand je je handen niet als je de deur even open wilt doen wanneer de kachel aan staat. Onder de kachelpoot is een mooi punt gemaakt waar je dit houten handvat kunt opbergen, zo heb je deze altijd bij de hand.

Bij het installeren van de houtkachel kun je kiezen om de kachelpijp aan de bovenkant te monteren of aan de achterkant. Op deze manier biedt de kachel meerdere mogelijkheden om geïnstalleerd te worden en kan je bepalen wat het beste bij de ruimte past.

Specificaties

De specificaties van de Nordpeis Orion zijn als volgt:

 • Diepte: 510 mm
 • Breedte: 325 mm
 • Hoogte: 627 mm
 • Gewicht: 60 kg
 • Vermogen: 5 kw
 • Houtbloklengte: 300 mm
 • Rookafvoer Ø: 125 mm
Nordpeis Orion (3)

Onze ervaring

Wij zijn super blij met de keus voor deze houtkachel! In de praktijk is het een aanwinst voor de woning door zijn design en gemakkelijk in gebruik. Aan de voorkant van de kachel is een draaibaar deel te vinden, waarmee je de luchttoevoer kan reguleren. Wanneer je dit deel openzet kan er veel zuurstof bij het vuur komen. Ook kan je het deel dichtdraaien waardoor je de kachel kan smoren. 

Als we dan toch een puntje moeten benoemen wat eventueel een nadeel kan zijn aan de kachel is dat deze geen aslade heeft, wat soms handig kan zijn om eenvoudig de kachel schoon te maken. De diameter van de rookafvoer is van een niet veel voorkomend formaat, maar deze is online gemakkelijk te vinden. Verder zijn alle gietijzeren kachels nu eenmaal niet licht ;).

Al met al is de Nordpeis Orion een echte aanrader, wij hebben er veel plezier van!

Benieuwd naar de waterzuivering die wij kozen? Bekijk het artikel hier.