Hypotheekvrij wonen. Onze keuzes in dit avontuur.

Hypotheekvrij wonen. Onze keuzes in dit avontuur.

De huizenprijzen rezen en rijzen de pan uit, we waren in verwachting van ons tweede kindje en verbleven op een tijdelijk adres na de verkoop van het Tiny House. Uit ons doel, hypotheekvrij wonen in Nederland en een huisje op een plek waar de zon schijnt, volgen de richtlijnen voor de keuzes die wij maken. Maar moeten we dan toch door hoge huizenprijzen dit doel jaren opschuiven en een hoge hypotheek aangaan ons om gezin te kunnen huisvesten?  

Druk op onze huizenzoektocht: de baby komt!

Onze huizenzoektocht duurt langer dan wij van tevoren hadden gehoopt. Soms lopen dingen nu eenmaal anders dan je had verwacht. Een zwangerschap kun je niet zomaar even verlengen en de komst van de baby naderde. De druk om een huis te kopen steeg. Ondanks de vele bezichtigingen en biedingen lukte het maar niet om het juiste huis met de juiste prijs te vinden. Alle zwangerschapshormonen en de nesteldrang zorgde er zeker ook niet voor om de keuze gemakkelijker te maken. Wat moesten we doen? Reageren op de situatie of hierop anticiperen?  

Keuzes

Met ons doel voor ogen besloten mijn man en ik nog maar eens alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten betreft het aankopen van een woning in de huidige markt. Wat is het belangrijkste voor ons met betrekking tot een woning? Dit is met een lage hypotheek of hypotheekvrij kunnen wonen. Zo kunnen we na het aflossen van de woning het buitenland gaan verkennen. Waarbij het huis dan als basis zou kunnen fungeren en wat financiële zekerheid kunnen bieden. We zouden altijd de mogelijkheid hebben om ergens naartoe terug te gaan of de mogelijkheid hebben om de woning te verhuren. Kortom zou een huis kopen wel heel veel rust kunnen geven, maar hebben we het ervoor over om zoveel voor een woning te betalen? En of de woning ons echt rust zou kunnen geven is dan ook maar de vraag. Zouden we de woonsituatie op een andere manier kunnen overbruggen om even aan te kijken wat te woningmarkt doet?  

Hoe benaderen we de situatie?

Een moeilijke keuze, zeker met mijn emotionele zwangerschapshormonen. Gelukkig is er dan mijn man die probeert nuchter en objectief in de situatie staan. Hoe benaderen we de situatie? Positief of negatief? Zien we het als stress waarbij we onszelf onder meer financiële druk willen zetten of zien we het als een avontuur? Eén ding is zeker door positief te zijn krijg je niet de garantie dat alles alleen maar leuk en goed is, maar negatief zijn garandeert je in ieder geval dat het niet leuk is. Zoals mijn man noemde, probeer er altijd het beste van te maken ook wanneer de situatie dit helemaal niet is. Focus op wat echt belangrijk is, zoek alternatieven en kansen. En dit is wat wij deden en doen. We gaan op avontuur in Nederland. Hierbij ontdekken we nieuwe plekken en leggen de focus op ons gezin en de ruimte en tijd die we met elkaar kunnen doorbrengen.  Ondertussen wachten we af wat de woningmarkt doet en zoeken we tijdelijke plekken waar we kunnen wonen en die we telkens kunnen ontdekken! Want wat heeft een baby nu eigenlijk echt nodig: veel liefde, goede voeding en schone luiers!

Keuzes… Hoge hypotheek of op avontuur? Wij kiezen voor avontuur, waarbij we de wereld verkennen, nieuwe plekken ontdekken en focussen op wat echt belangrijk is. Benieuwd hoe wij dit gaan doen en toewerken naar hypotheekvrij wonen? Lees het in de volgende blog.  

*Photo’s: by Anthony Garand and Letizia Bordoni on Unsplash

Geef een antwoord