Capsule Wardrobe samenstellen. Minimaliseren, mix and match!

Capsule Wardrobe samenstellen. Minimaliseren, mix and match!

Wil je ’s morgens voor je kledingkast staan en niet kunnen wachten om je kledingstukken aan te trekken? Het hebben van heel veel kleding lijkt zo aantrekkelijk, maar is dit in de praktijk ook zo? Ik merkte dat ik weinig overzicht had van mijn kleding en regelmatig niet wist wat ik aan moest trekken. Tot mijn verbazing kwam ik tot de ontdekking dat je met een minimalistische kledingkast veel gemakkelijker beslissingen kunt nemen en je je kleding met meer plezier draagt en waardeert! Dus ik ging een capsule wardrobe samenstellen. 

Waar te beginnen?

Een hele tijd terug ben ik, op verzoek van mijn man, mijn kledingkast eens grondig gaan uitzoeken. Toevallig op dezelfde wijze als nu terug te zien is bij de populaire Marie Kondo ;). Ik maakte een grote berg van al mijn kleding en zocht de items stuk voor stuk uit. Shocking hoeveel je eigenlijk kunt hebben! Hierbij stelde ik mijzelf de volgende vragen:

 • Word ik nog blij van dit kledingstuk?
 • Is het kledingstuk nog in goede staat?
 • Heb ik het kledingstuk dubbel?

Mijn favoriete items hield ik over. Verder wilde ik graag dat al mijn kledingstukken zo gemixt en gematcht konden worden, dat ik met mijn geminimaliseerde kledingkast mooie en diverse outfits kon samenstellen. 

Capsule Wardrobe samenstellen

Bij toeval kwam ik terecht op het idee van een ‘Capsule Wardrobe’, een concept van Susie Faux. Een Capsule Wardrobe is een essentiële, minimalistische garderobe die bestaat uit een relatief klein aantal items die goed bij elkaar passen (+/- 37 stuks). Je kan zo met minder kledingstukken meer combinaties maken. Dit idee sluit precies aan op mijn wijze van het minimaliseren en opruimen van mijn kleding. Veel van mijn items zijn classics en niet per se trendgebonden. De items kunnen in allerlei combinaties gedragen worden, zo heb ik voor iedere gelegenheid wel een outfit zonder over heel veel kleding te beschikken.

Voorbeeld combinaties Capsule Wardrobe

Het resultaat

Door het minimaliseren van mijn kleding gaat het maken van keuzes veel gemakkelijker. Ik vind al mijn kleding echt mooi en voel me hierdoor fijn in elke outfit. Wanneer ik een item niet meer mooi of leuk vind gaat deze weg. Verder is het een mooie bijkomstigheid dat ik veel minder geld uitgeef aan kleding en heel anders kijk naar de kleding die ik heb. Ik ben veel creatiever geworden in het samenstellen van combinaties. Ook weet ik precies wat ik heb en wat mijn stijl is. Wanneer ik dan toch een nieuwe aankoop doe, koop ik deze veel bewuster met in mijn achterhoofd de andere items en mogelijke combinaties. Verder waardeer ik duurzame en kwalitatieve kleding veel meer! Ik koop liever een item waar ik echt heel blij van word, wat langer mooi blijft en perfect past.

Zelf aan de slag

Wil je ook een Capsule Wardrobe en je kledingkast eens grondig uitzoeken, opruimen en minimaliseren? Neem er de tijd voor. Ik zal mijn tips met jullie delen:

1. Bepaal je kledingstijl

Houd er rekening mee dat je kleding kiest die bij jouw dagelijks leven past (in mijn geval houd ik erg van business-casual met een boho vibe).

2. Leg al je kleding op een grote berg

Zo krijg je inzicht in wat je hebt en de aankopen die je hebt gedaan.

3. Sorteer je kleding

Bekijk al je items met een kritische blik één voor één. Maak een stapel van de dingen waar je hartje sneller van gaat kloppen. Dit zijn je favoriete items, die je later aanvult met andere kledingstukken. Maak een twijfelstapel en een stapel van de items die je weg wilt geven of brengen. De items uit de twijfelstapel combineer je met de items uit je favoriete stapel, hierbij vallen er items af, wordt er soms iets gewisseld of toegevoegd aan de kledingstapel die je wel wilt houden. Een goede basis is vaak de sleutel tot het maken van stunning combinaties. In mijn geval had ik vrij veel weggedaan, omdat ik toch teveel twijfelde. Ik heb toen een aantal duurzame basics gericht aangeschaft als toevoeging aan mijn Capsule Wardrobe. 

4. Doe gelijk afstand van de kleding die je niet meer wilt

Ruim de kleding die niet bij het seizoen hoort gelijk op en breng of geef de kleding die je niet meer wilt direct weg. Zo voorkom je dat dit toch blijft liggen, of je in de verleiding komt om het terug te leggen in je kast.

Capsule wardrobe Photo by Alexandra Gorn on Unsplash
* Photos by Alexandra Gorn on Unsplash

Ook je verzorgingsartikelen minimaliseren? Lees ons artikel eens over het gebruik van blokken zeep en kokosolie.

Deze post heeft 7 reacties

 1. Ok, je hebt me overtuigd. Ik heb lange tijd getwijfeld of een capsule wardrobe voor mij zou werken. Ik heb al eens volledig Marie Kondo stijl mijn kast opgeruimd, maar vanwege mijn werk in de agrarische sector heb ik heel veel kleren toch weer terug gestopt aangezien mijn eigen kledingstijl niet zo goed matcht met wat ik voor mijn werk nodig heb. Maar misschien moet ik in 2019 toch eens een poging wagen. Dat plaatje van die verschillende items gematcht heeft me over de streep getrokken, dus dankjewel.

  1. Bedankt voor je reactie! Goed om te lezen, er zijn heel veel mogelijkheden met een Capsule Wardrobe. Je kan er vast en zeker veel kanten mee op. Misschien is het nog een idee om de kleding voor werk en je ‘eigen’ kleding gescheiden van elkaar in je kast te bewaren. Heel veel succes in ieder geval ;)!

 2. Ik heb mijn kast ook aardig opgeruimd en heb een aantal favoriete basics maar dat matchen lukt maar niet 🙁

  1. Hoi Saar, goed bezig! Wat voor basics heb je nog? Misschien kan ik je helpen met wat inspiratie :).

   1. Dank voor je reactie en aangeboden hulp :D!
    Vroeger kocht ik van alles met een A-lijn om mijn buik en heupen te verbergen, totdat ik er na jaren eindelijk achter kwam dat dit juist accent erop legt, haha! Ik heb gemerkt dat ik met rechtere modellen beter uitkom, dus heb een basic tuniekje gevonden dat perfect zit en gelijk in 4 kleuren gehaald :P! Maar combineren vind ik lastig, waardoor ik vaak hetzelfde aan heb…Ik draag altijd lage schoenen (gympen of chelseaboots), omdat ik niet op hakken kan lopen en i.v.m. mijn rug. Verder houd ik niet van strakke broeken of hele wijde, dus geen legging/skinny of panty voor mij weggelegd. Dus kom ik uit op een slim model met rechte pijpen. Meestal is het dus een zwarte slim pantalon met 1 van de tunieken en eventueel een vest eroverheen. 2 van de tunieken zijn iets boven de knie en de 2 anderen rond de knie, vooral het combineren met de enkelboots lukt niet, omdat ik zelf niet heel groot ben, lijk ik een soort gestapelde “iets” hahaha.

    1. Hoi Saar, ik heb je een mailtje gestuurd met een aantal ideetjes betreft het combineren van outfits en wie weet het samenstellen van een Capsule Wardrobe.

Geef een antwoord