Plantaardig en bewust eten. Hoe kwamen wij tot deze keuze?

Plantaardig en bewust eten. Hoe kwamen wij tot deze keuze?

Een aantal jaar geleden was ik een tijd ziek. De doktoren wisten niet goed hoe zij mij konden helpen. Ik kreeg onder andere 11 antibiotica-kuren in een half jaar. Dit werkte niet. Ik besloot dat het genoeg was geweest. Wat lag er binnen mijn eigen handbereik om verandering in de situatie te brengen? Hoe kwamen wij tot de keuze voor plantaardig en bewust eten?

Wat is gezond?

Het is algemeen bekend dat ongezond eten de kans vergroot om ziek te worden. Dus wat zou er gebeuren als ik nu eens heel bewust en gezond zou gaan eten? En wat is dan ‘gezond’? 

Door veel documentaires te kijken en veel over voeding te lezen, kwam ik erachter dat één ding telkens naar voren bleef komen. Een plantaardig en weloverwogen voedingspatroon zou het beste voor je lichaam zijn. De enige vitamines die lastig uit plantaardige voeding te halen zijn, zijn vitamine B12 en vitamine D.  Na het inwinnen van deze informatie besloot ik om het in de praktijk te gaan brengen en te gaan kijken wat de effecten van een plantaardig voedingspatroon op mijn lichaam hadden. Door zoveel mogelijk plantaardig en bewust te gaan eten en bijna geen zuivel en vlees meer te consumeren, is mijn lichaam gelukkig weer helemaal hersteld. Het was even zoeken naar de juiste diversiteit in een plantaardig voedingspatroon, maar wat een verschil kan de juiste voeding maken!

Invloed van mijn keuzes

De periode van ziek zijn en het besluit om bewust te gaan eten, hebben ervoor gezorgd dat ik heel veel voordelen van plantaardige voeding heb ontdekt. Dit heeft niet alleen een grote positieve verandering bij mij gebracht. Ons hele gezin en onze manier van leven heeft er baad bij! Plantaardig en divers eten vormt bij ons de basis in ons voedingspatroon met een aantal uitzonderingen daar. 

Het mooie van een plantaardig voedingspatroon is dat het niet alleen positieve effecten heeft op je eigen lichaam, het is ook nog eens goed voor het milieu en voor de dieren. Zo zijn er in de huidige maatschappij vele punten waar plantaardige voeding een duurzame oplossing zou kunnen bieden.

Verder was het eigenlijk helemaal niet zo lastig om grotendeels plantaardig te gaan eten. Een paar kleine gewoontes aanpassen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Bewust tegen je voeding aankijken kan echt een groot verschil maken.  

plantaardig eten
* Photo:  Jo Sonn on Unsplash

Hoe kijk jij tegen een plantaardige en bewuste manier van eten aan?  Laat het hieronder gerust weten in een reactie.

Meer kleine, bewuste keuzes die een groot verschil kunnen maken? Lees hier onze tips over natuurlijk schoonmaken in huis met maar drie producten.

Geef een antwoord