Slow Fashion, waarom? Mijn zoektocht kreeg een verrassende wending.

Slow Fashion, waarom? Mijn zoektocht kreeg een verrassende wending.

Kleding is leuk! Kleding kan zoveel. Het kan je persoonlijkheid laten zien en je een goed gevoel geven. Comfortabel zitten, of je misschien veel laten twijfelen door alle trends die je voorbij ziet komen. Ik houd van mijn Capsule Wardobe, waarin combineren en basics fundamenteel zijn. Naast minimaliseren, stond ik niet heel bewust stil bij het kopen en dragen van kleding. Wanneer ik iets nodig had ging ik gewoon even naar de stad en kocht ik wat ik leuk vond. Totdat ik erop geattendeerd werd dat kleding ook effect kan hebben op een gevoelige huid. Daar had ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik besloot om op zoek te gaan en er meer over te weten te komen. Niet alleen over het effect van kleding op je huid, maar ook over fast fashion, slow fashion en de productie-processen achter de kleding in de winkelketens. 

Fast fashion

Laten we bij het begin beginnen: fast fashion. Oftewel mode waarin trends elkaar heel snel afwisselen. Deze mode is in de meeste bekende winkelketens te vinden. Door al de modetrends in fast fashion wordt steeds het verlangen gecreëerd om iets nieuws te dragen. 
Wereldwijd wordt er heel wat kleding gedragen. Het meeste hiervan wordt tegen zeer lage kosten geproduceerd in ontwikkelingslanden. Het productieproces staat onder druk van fast fashion. Deze druk op het productieproces leidt tot veel ongewenste effecten op mens en milieu. Kledingarbeiders zijn vaak laagbetaald en werken in vreselijke omstandigheden. Veel fabrieken gebruiken gedwongen kinderarbeid om de kosten laag te houden en aan de vraag te voldoen. Verder worden er voor de productie van de meeste fast fashion pesticiden en chemicaliën gebruikt. Dit heeft enorme slechte gevolgen voor landbouwgrond, watervoorziening en voor de arbeiders. Ook is onze huid ons grootste orgaan. Waarom zouden we stoffen met chemicaliën dragen die onze huid kan absorberen? Bewust nadenken over eten deed ik al wel. Alleen op een vergelijkbare manier, bewust nadenken over welke kleding ik droeg, deed ik nog niet. 
Tot slot, zorgt de fast fashion industrie voor een grote hoeveelheid CO2-uitstoot en enorm veel verbruik van water en energie. De mode-industrie is na de olie-industrie een van de vervuilendste en mens-onvriendelijke industrieën van de wereld.

fast fashion
*Photo by Daniel von Appen on Unsplash

Slow Fashion

In tegenstelling tot fast fashion kenmerkt slow fashion zich door tijdloze collecties met kleding van hoge kwaliteit. Bij slow fashion gaat het niet om snelheid, maar een milieuvriendelijk productieproces en eerlijke prijzen zijn hier van groot belang. Zo is slow fashion een meeromvattend begrip, waarin duurzame, eerlijke en blijvende mode een rol spelen. Slow fashion gaat over een bewuste manier van omgaan met je kleding. Nukuhiva schrijft hier het volgende over:

”Het begrip slow fashion is in 2007 ontstaan en bedacht door Kate Fletcher, professor van University Arts Londen. Slow fashion is niet op tijd gebaseerd maar op kwaliteit en staat voor ontwerpers, inkopers, retailers en consumenten die zich bewust zijn van de impact van hun beslissingen op mens en milieu. Daarbij staat slow fashion niet op zichzelf, maar is het een onderdeel van een levensstijl.”

Slow fashion is niet seizoens- of trendgebonden. Dit kun je vooral terugzien aan de klassiekers en basics. Bij slow fashion labels zijn veel kledingstukken te vinden die bijna in elke garderobe wel een plekje verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een wit overhemd, een jeans, t-shirt en een little black dress. Wanneer je investeert in goede kwaliteit zijn dit typische basisstukken die lang meegaan. Dit past heel mooi in een Capsule Wardrobe. Basics zijn goed te combineren met andere items en eenvoudig te matchen met bijzondere accessoires.

slow fashion zoektocht
*Photo by Emma Dau on Unsplash

Mijn zoektocht kreeg een andere wending

Zoals de titel al omschreef, kreeg mijn zoektocht naar slow fashion een verrassende wending. Ik dacht dat ik opzoek ging naar ‘betere’ items voor mijn outfits. Er zaten namelijk nog maar weinig duurzame keuzes in mijn garderobe. Behalve dan, dat ik mijn garderobe graag  minimalistisch wilde houden. Door mijn zoektocht naar slow fashion merk ik dat ik met andere ogen naar mode ben gaan kijken. Zo ben ik mijzelf andere vragen gaan stellen over mijn kleding. Ook ben ik de labels in kleding gaan lezen. Ik ben mij af gaan vragen waar mijn kleding vandaan komt, hoe en van welk materiaal het is gemaakt, wat de impact van mijn kleding is op de wereld om mijn heen. Met ogen die gericht zijn op waardes en overtuigingen ben ik naar mode gaan kijken. Ik ben mij gaan beseffen dat een kledingstuk meer is dan alleen maar een stuk van een outfit, een kledingstuk is een item wat bij jou als mens past. Mode is een kunstvorm, iets wat door mensen is gemaakt. Jouw kleding kan iets over jou als mens vertellen. 

‘Slow Fashion is geen trend, maar een toekomst.’ 

Kortom, mijn zoektocht naar slow fashion bleek geen zoektocht naar ‘betere’ kleding, maar een zoektocht naar mijn persoonlijke waardes en hoe ik deel wil uitmaken van het grotere geheel. Want kleding gaat niet alleen over mij en mijn verschijning. Het gaat ook over wie het gemaakt heeft, waarvan het gemaakt is, waar het invloed op heeft en welke keuzes ik hierin wil maken. Ik merk dat kleding voor mij meer is geworden dan alleen maar een mooi item. En dat de keuzes die ik maak invloed hebben, ertoe doen. Big things start small en verandering begint bij jezelf. Slow fashion is in mijn ogen geen trend, maar een toekomst. Nu ik het verschil weet ligt bij mij de vraag, wat ga ik ermee doen? Wat ik doe maakt een verschil, het is aan mij om te beslissen wat voor een verschil ik wil maken.

“BY WORKING TOGETHER TOWARDS CREATING A POSITIVE IMPACT IN THE SUSTAINABLE FASHION WORLD, WE WANT TO SERVE AS AN INSPIRATION TO OTHERS TO DO THE SAME AND, ULTIMATELY, LEAVE A BETTER WORLD BEHIND.” 
Studio Jux

Geef een antwoord