Minimalisme en kinderen, hoe gaat dat? Zo hoef je bij het minimaliseren van speelgoed niet alles weg te doen. Speelgoed kan onder andere een hele mooie bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een kind. Zeker als het overzichtelijk blijft. Kies verder voor speelgoed dat past bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van een kind. Hierdoor kan een kind worden gestimuleerd en uitgedaagd in zijn leer- en ontwikkelingsproces! Maar hoe maak je dan de juiste keuzes in het minimaliseren van het speelgoed? Hierbij onze tips.
Basis richtlijnen
Voordat ik moeder werd was ik werkzaam als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Nadat onze zoon geboren werd verandere dit. Ik maakte toen de keuze om op een manier te gaan werken waarbij ik hem mee kon nemen. Tijdens mijn werk als leerkracht heb ik veel ervaring opgedaan betreft het leerproces van jonge kinderen. Deze kennis gebruik ik bij de keuzes in het minimaliseren van het speelgoed. De ontwikkelingsgebieden die centraal stonden bij het onderwijs in de kleuterklas gebruik ik als leidraad hierin.
Verder kunnen kinderen met een minimale hoeveelheid aan speelgoed vaak meer geconcentreerd spelen. Ook diepen zij de mogelijkheden in hun spel vaak dieper uit. Dit alles komt ten goede aan hun creativiteit!
Ontwikkelingsgebieden
Betreft de ontwikkelingsgebieden in het kleuteronderwijs valt te denken aan:
-
Taal en lezen
Mondelinge taalvaardigheid, verhalen, klanken en letters, krabbelen en schrijven, woordenschat.
-
Rekenen
Ruimte en vormen, tijd, meten en wegen, tellen en rekenen.
-
Sociaal-emotionele vaardigheden
Zelfstandigheid, sociaal-emotionele ontwikkeling.
-
Motoriek
Fijne en grove motoriek.
-
Muziek
Beleven, ritme, melodie.
Speelgoed voorbeelden
Benieuwd welk speelgoed bij welk ontwikkelingsgebied zou passen? Hieronder zijn een aantal voorbeelden te vinden.
-
Taal en lezen
Boeken.
-
Rekenen
Blokken, stapelbekers, weegschaal.
-
Sociaal-emotionele vaardigheden
Verkleedkleding, poppetjes en auto’s, knuffel.
-
Motoriek
Knutselspullen, bal, springtouw, (loop)fietsje, iets om te voelen als zand, water of klei.
-
Muziek
Instrumenten.
Spelen met alledaagse dingen
Verder zijn er naast speelgoed al veel ‘gewone’ dingen in een huiselijke omgeving te vinden. Deze kunnen ook reuze interessant en uitdagend zijn. Zo valt er te denken aan de spullen in de keuken als een keukenweegschaal, verschillende bakjes of een garde. Ook activiteiten als een theezakje dopen in een beker met water of scheppen met rijst zijn erg leuk. Zo ontdekken kinderen op heel veel verschillende manieren. Bovendien doen kinderen maar al te graag papa of mama na.
Tijdens het buitenspelen biedt de natuur kinderen genoeg om mee te spelen! Bij ons thuis zijn stenen, takjes en zand favoriet!
Speelgoed ideeën
Per ontwikkelingsgebied
Voor een kind van 1,5 jaar oud.
Hebben jullie nog tips voor het minimaliseren van speelgoed? We horen het graag! Laat het gerust weten in een reactie hieronder.
Verdere inspiratie nodig voor het minimaliseren? Bekijk ons blogartikel over het samenstellen van een Capsule Wardrobe.