Speelgoed uitzoeken? Dit is een liefdevol en duurzaam doel voor het gebruikte speelgoed.

Speelgoed uitzoeken? Dit is een liefdevol en duurzaam doel voor het gebruikte speelgoed.

Speelgoed uitzoeken.  Zo na de feestdagen is het hier zeker een mooi moment voor. Zo bewaar je natuurlijk het speelgoed wat je kinderen nog leuk vinden en waar zij graag mee spelen, maar wat kun je doen met het speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt en nog wel goed is? En wat kunnen kinderen eigenlijk leren van het speelgoed uitzoeken?

De Speelgoedbank

Voor speelgoed wat zeker nog even mee kan, maar thuis niet meer mee gespeeld wordt, bestaat er een mooi doel. De Speelgoedbank.  Deze Speelgoedbanken zijn in veel gemeentes in Nederland te vinden. Het doel van een Speelgoedbank is het doorgeven van goed, herbruikbaar speelgoed aan kinderen van ouders die zelf niet de financiële middelen hebben om dit aan te kunnen schaffen. Voor ieder kind is spelen van groot belang voor de ontwikkeling. Van spelen kunnen kinderen veel leren. Speelgoed wat past bij de ontwikkelingsfase van het kind kan hen goed stimuleren in hun ontwikkeling. Ook al is speelgoed geen eerste levensbehoefte, voor de ontwikkeling van kinderen is speelgoed en spelen zeer belangrijk.

Wat leren kinderen van speelgoed uitzoeken?

Van speelgoed uitzoeken leren kinderen onder andere minimaliseren. Zo kunnen zij zelf beter afscheid nemen van hun speelgoed. Allereerst kun je dit natuurlijk doen door zelf het goede voorbeeld te geven met je eigen spullen. Verder zal het uitzoeken van het speelgoed de eerste keer misschien even lastig zijn, maar oefening baart kunst. Ook kun je je kinderen eens vragen welk speelgoed het meest waardevol voor hen is en welk speelgoed het minst. Dit creëert bij hen langzaam het bewustzijn van waar zij blij van worden en wat niet. Loslaten is een mooi les. Verder is het voor de kinderen die hun speelgoed weggeven een goede manier om te leren delen met anderen en te waarderen wat zij hebben. Het speelgoed krijgt zo een tweede leven op een nieuwe plek, dit is niet alleen duurzaam, maar ook een liefdevolle gift.

Heb jij nog tips of doelen voor gebruikt speelgoed? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Wil je thuis het speelgoed gaan minimaliseren, maar vind je het moeilijk om hier keuzes in te maken? 
Lees onze blog met tips en richtlijnen voor het minimaliseren van speelgoed

Photo by Mikes Photos from Pexels
baby-children-cute-264109 pixabay.com
*Photos: pixabay.com, dollhouse by Mikes Photos from Pexels, Markus Spiske temporausch.com from Pexels

Geef een reactie