Waterzuivering Tiny House, welk systeem gebruiken wij?

Waterzuivering Tiny House, welk systeem gebruiken wij?

Bij een duurzame manier van leven is het opvangen van regenwater niet te missen. Voordat het regenwater schoon genoeg is om dit te gebruiken is het echter wel van belang om het water eerst te filteren. Waterzuivering in een Tiny House, hoe doe je dat? Lees hier voor welk waterzuiveringssysteem wij kozen. 

Waterzuivering Tiny House

Na een lange zoektocht hebben wij voor het Tiny House de ‘Rainmaster Ceramic’ aangeschaft bij Hydrotense. Dit is een waterfilter wat zorgt voor legionella vrij en veilig bad- en douchewater. Regenwater wordt dan ook niet alleen vies van kleine zwevende deeltjes, zoals zand of pollen, maar ook door bacteriën uit vogelpoep bijvoorbeeld.

Vier stappen systeem

De keuze voor ons viel op dit regenwaterzuiveringssysteem, doordat het water hier in vier stappen gefilterd wordt. Deze filterstappen zijn als volgt (Let op: met micron wordt de grootte van de poriën van het filter aangeduid.):

Stap 1: 50 micron terug spoelfilter

Voor het tegenhouden van de grovere vervuiling, zoals zand, roest, pollen etc.

Stap 2: 25 micron sedimentfilter

Diepte filterpatroon die de kleine verontreiniging uit het water haalt.

Stap 3: 10 micron actieve kool filter

Geactiveerde kool haalt heel veel verschillende en mogelijk schadelijke stoffen uit het water.

Stap 4: 0.9 – 0.2 µm keramisch filterpatroon

Zorgt voor de verwijdering van ziekteverwekkende bacteriën, parasieten en virussen.

Gebruiksduur

Hoe lang gaat zo een keramisch filter nu mee? De gebruiksduur is afhankelijk van de mate van de verontreiniging van het toevoerwater en de mate van gebruik. Het grote voordeel van keramische filters is wel, dat deze een paar keer hergebruikt kunnen worden. Het is erg prettig dat de filterpatronen in een transparante behuizing zijn geplaatst, hierdoor kun je visuele controle houden op de toestand van je filterpatronen. Zijn deze aan een schoonmaakbeurt toe? Dan doet je dit met een schuursponsje (bijv. Schotch brite) en warm water.

*Photos: Hydrotense.eu, woman in rain by Gage Walker on Unsplash

Ben je ook druk aan het nadenken over welke bouwmaterialen je kunt gebruiken en welke houtkachel je wilt kiezen voor je Tiny House? Ook daar schreven we een artikel over. 

Geef een antwoord