Wie zijn wij?

Wij zijn een jong echtpaar. Na de geboorte van onze zoon en dochter hebben wij onze levensstijl aangepast naar een heerlijk vrij, bewust en avontuurlijk leven. Hierdoor hebben we meer tijd voor elkaar en voor onze passies en interesses. 

Onze droom is om een huis te bouwen op een plek waar het ook in de winter heerlijk weer is. Waar dat precies zal zijn weten we niet niet. Daarom is het plan om met een camper erop uit te gaan om Zuid-Europa eens beter te gaan verkennen. 

Na ons trouwen zijn we eigenlijk altijd met projecten bezig geweest. We zijn allebei graag creatief, maar vinden het ook altijd een extra motivatie wanneer we hierbij doelgericht aan de slag kunnen gaan. Wat we altijd hebben gedaan is dromen en brainstormen over leuke ideeën of manieren waarop mensen leven en hoe we zelf ons leven willen leiden. Op een moment in ons leven besloten we dat als we blijven dromen over mooie dingen, we dit niet grijpbaar kunnen maken. Daarom besloten we om goed te kijken naar mensen die hun doelen al hadden bereikt en hoe zij dit gedaan hadden. Wat bij iedereen naar voren kwam was dat je je doelen concreet moest maken. 

♦ You can’t get a target that you don’t see. ♦

Waarom minimaliseren?

Minimaliseren leidt ertoe dat je overzicht creëert en efficiënt omgaat met de dingen die je hebt. Dit geeft jezelf veel rust. Wanneer je minder spullen hebt, heb je ook minder om op te ruimen en schoon te maken. Wat een tijdsbesparing! Verder draagt het eraan bij dat je minder consumeert. Je hebt nou eenmaal minder ‘rommeltjes’ nodig. Dit leidt er automatisch toe dat je wat minder gevoelig bent voor marketing en advertenties, je denkt altijd goed na voordat je iets koopt; Heb je het wel echt nodig? Wanneer je dan daadwerkelijk iets koopt ben je er ook echt blij mee. Doordat je minder geld besteedt aan dingen die je eigenlijk toch niet nodig hebt, houd je meer over voor andere dingen. Verder draagt minimalisme eraan bij dat je flexibeler bent. Mocht je willen verhuizen of reizen, dan ben je zo ingepakt. Kortom, minimaliseren kan leiden tot meer rijkdom aan ervaringen en belevenissen. 

♦ Complexity is de enemy of execution. ♦

 

Wat zijn de eerste stappen naar het omgooien van het roer naar een vrijer leven?

Alleen al het stilstaan en nadenken over je leven nu, is een goede bewustwording en een start om het roer om te gooien. Ben je blij met je leven? Zijn er dingen die je nog mist, maar wel belangrijk vindt? Wat doe je met passie? 

♦ Are you being busy or are you being productive? ♦

De eerste stap is om voor jezelf eens na te denken over de waardes die van belang zijn voor jou. Stel je zelf hierbij goede vragen en maak de antwoorden zo concreet mogelijk. Wanneer je waardes en/of doelen heel breed blijven, wordt het moeilijk om deze te bereiken. Wanneer je dit concretiseert kan je jezelf hierop focussen en kan je doelgericht stappen ondernemen om dit te bereiken. Verder hoef je je leven natuurlijk niet gelijk extreem om te gooien door in een Tiny House te gaan wonen, zoals wij dit deden. Voor ons was het op dat moment een uitkomst, maar tiny en minimalistisch leven kan ook gewoon in een reguliere woning. Minimaliseren kan overal en het blijft op veel vlakken dezelfde uitwerking hebben.

Je leeft maar één keer, geniet en maak er het meeste van!

Wat voor ons de volgende stap was, was het minimaliseren van de vaste lasten. Minder vaste lasten geeft meer ruimte en tijd om je leven te veranderen en bijvoorbeeld naar een andere manier van werken te zoeken en je tijd anders in te delen. Het scheelt ook een hoop zorgen. 

♦ If you don’t have time, you don’t have priorities. ♦

 

Was een Tiny House niet veel te klein voor kinderen?

Zeker niet! Ons zoontje vond zijn kamer geweldig! Ramen op sta hoogte, het voelde aan als zijn eigen hutje. Zodra hij in zijn kamertje was, ging hij gelijk lekker aan de gang. De ene keer zijn bedje in en uit en in en uit, dan door het raam kijken en/of de blaadjes van de boom plukken en kijken hoe deze naar beneden dwarrelen. Verder fungeerde zijn kamer als een enorme box, eigenlijk bood dit hem meer ruimte dan hij in een standaard box zou hebben gehad. In het Tiny House kon James het hele huisje door, waarbij er genoeg plekken waren om zich even vast te houden bij het oefenen met lopen. Hij vond het heerlijk. Aan het plafond in het huisje hadden we een oog bevestigd, waaraan een schommel kon worden opgehangen. Lekker schommelen als mama bijvoorbeeld het broodje aan het smeren was, geweldig toch?! Verder was hij, ook al was hij nog net geen 1 jaar, al veel buiten aan het spelen. De omgevingen waarin in hij zich bevond waren uitdagender, dan hij in onze oude situatie had gehad. Ohja, wat in de praktijk ook vaak blijkt met kinderen is dat ze het liefste spelen in de buurt van papa en mama. Wat dat betreft heb je dus ook niet veel ruimte nodig. 

Voel je je niet beperkt met een minimalistische levensstijl?

Sommige mensen stelden ons de vraag of je jezelf niet veel ontneemt met een minimalistische levensstijl en of het nog wel gezellig is. Juist door minimalistisch te leven maak je belangrijk wat echt belangrijk is! Je zorgt alleen dat alles weg is wat hier niet bij helpt. Je bewaart de dingen die daadwerkelijk nuttig en waardevol zijn. Minimalisme begint bij mensen vaak met spullen opruimen, maar het is veel meer dan dat. Het zorgt ervoor dat mensen zich veel meer gaan focussen op de essentie van het leven en naar wat nu daadwerkelijk van belang voor hen is. Het is vaak gewoon een kwestie van beginnen en de rest komt er vanzelf bij kijken. Vrijheid = blijheid 😉

♦ Emotion is created bij motion. ♦

 

Was de keuze om uit de ‘9:00 – 17:00 uur structuur’ te stappen gemakkelijk?

Dit was zeker niet gemakkelijk, met trillende handen en na maandenlang getwijfel heb ik mijn ontslag ingediend als leerkracht in het basisonderwijs. We hebben de knoop daadwerkelijk doorgehakt na de geboorte van onze zoon. Wij vonden het van groot belang dat we hem zelf als ouders opvoeden, verder is er geen betere voeding voor een baby dan borstvoeding. Die borsten zijn er niet voor niets 😉 en op deze manier hadden we hier ook de tijd voor.

♦ Anticipation is for winners, losers react. ♦

Ik zag het niet zitten om tussen de lessen door ergens in het schoolgebouw een plekje te zoeken om even snel te kolven. Verder mis je je kind ook op de leukste momenten van de dag, wanneer je de hele dag weg van hem bent om te werken. Wij wilden graag zelf zijn eerste stapjes zien en de eerste woordjes horen. Na hierover nagedacht te hebben bleek de keuze toch simpel. De uitvoering was alleen een uitdaging. Willen we hem zelf opvoeden en borstvoeding geven zonder veel te kolven? Dan kan dit niet binnen de 9:00 – 17:00 uur structuur (bij mij was dit eigenlijk 7:00 – 18:00 uur). Oftewel om dit te kunnen doen moest ik mijn ontslag indienen en opzoek naar ander werk waarin ik ons zoontje mee kon nemen. Het gevoel was heel gek en vreemd, omdat wat komen gaat onbekend is. We hadden ons het ergste scenario voorgesteld dat kon gebeuren. Dit bleek de verkoop van ons huis, wat we eigenlijk toch al van plan waren, en in een camper gaan wonen. Maar dit leek ons eigenlijk best leuk, het is toch allemaal tijdelijk. Ondanks het vreemde gevoel voelde ik mij ook heel bevrijd en opgelucht! Vaak als je zorgt dat er geen weg terug is naar de ‘veilig zone’ dan zorg je wel dat het op de nieuwe manier lukt. 

♦ When you do what’s right when it feels wrong, you’re making progress. ♦ 

Soms zijn de dingen niet zo ingewikkeld als we deze zelf maken of we onszelf doen denken. Ik moest er bijvoorbeeld erg aan wennen om de eenvoudige dingen zonder gehaast of stres te doen, dit maakt qua tijdswinst in de praktijk toch weinig uit. Een groot verschil is wel, dat je je dan heel anders voelt. En dit heeft ook direct weer een uitwerking op je omgeving. Wanneer je meer plezier wilt hebben, moet je meer met plezier doen. Dit hoeft helemaal niet groot te zijn, pas het toe op je gewone dagelijkse manier van leven en je zult het verschil al merken. If you wan’t more joy, you gotta do more joy! Je kan dingen bewust denken en doen. Go for it! 

♦ The desisions we make today, determines the stories we tell tomorrow. 

* Quotes: Anthony Robbins, Craig Groeschel

*Photo with quote by Nikita Kachanovsky on Unsplash